Home Cinema

Home Cinema maken in 2020 | Hoe maak je de ultieme?

Home Cinema maken in 2020? Dit zijn de Beamers, TV’s, geluidssystemen en projectieschermen die jou met je vrienden en familie de ultieme filmbeleving bezorgen. Hieronder lees je wat je nodig hebt om een goede Home Cinema neer te zetten.

Let wel op, we spreken uit ervaring, dat als je eenmaal de Home Cinema namens deze tips hebt opgezet, de kans erg groot is dat je vrienden en kennissen alleen nog maar bij jou film willen kijken. Dat moet je wel willen.

Hoe maak je de ultieme Home Cinema?

Een ultieme Home Cinema maak je door vanuit de filmbeleving van de kijker te denken. Inbeelden dat je er zelf zit helpt bepalen wat je nodig hebt en hoe je jouw thuisbios inricht. Dit zijn de stappen om een goede thuisbios te maken:

 1. Kies een geschikte zaal of kamer
 2. Zorg voor comfortabele zitplaatsen
 3. Kies een goede TV of Beamer
 4. Plaats een goed geluidssysteem
 5. Zorg voor een media-afspeelapparaat
 6. Klaar voor de film

Home Cinema zaal of kamer

Bij het kiezen van een thuisbios zaal of kamer is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden.

 • Vloerbedekking is een must
 • Zorg dat je elkaar niet in de weg zit
 • De kamer moet goed te verduisteren zijn
 • Er dient goede ventilatie te zijn
 • De thuisbios kamer moet groot genoeg zijn

Vloerbedekking is een must

Home Cinema geluidsweerkaatsing

In de bioscoop ligt er bijna altijd vloerbedekking, en niet zonder reden. Vloerbedekking absorbeert geluid. Laminaat, pakket of tegels weerkaatsen geluid. Je wilt voorkomen dat weerkaatste(en dus vertraagde) geluidsgolven de recentste geluidsgolven storen. Zorg daarom voor vloerbedekking in je thuisbios.

Zit elkaar niet in de weg!

Wie heeft het niet meegemaakt? Je zit lekker een film te kijken en je broer, zus, vriend of vriendin schuift half in de film aan, pakt zijn stoel en gaat precies in je zicht zitten. “Hé ga eens aan de kant!”

In een comfortabele thuisbios is het belangrijk dat het scherm goed te zien is van alle zitplaatsen. Kies dus een kamer of zaal, waarbij dit kan. Dit hoeft niet persé een aparte kamer te zijn: je kunt ook gewoon je woonkamer ombouwen tot thuisbios, maar zorg ervoor dat niemand elkaar in de weg zit. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van meubelverhogers, zodat de achterste stoelen hoger zijn dan de voorste.

Een Home Cinema hoort donker te zijn

Naast dat de ruimte geschikt moet zijn, is het ook erg belangrijk om rekening te houden met het licht. De kamer moet het liefst zo donker mogelijk kunnen worden gemaakt. Niets is zo vervelend als dat het scherm spiegelt of de projectie slecht zichtbaar is door daglicht.

Heb je een kamer, kelder of zolder waar (bijna) geen ramen in zitten, dan is deze zeer geschikt voor een thuisbios. Een andere mogelijkheid is om verduisteringsgordijnen op te hangen.

Voorkom dat je thuisbios een sauna wordt

Je zit met meerdere mensen in een kamer, zorg daarom dat er goede ventilatie is. Juist omdat je vaak geen ramen open kunt zetten is dit erg belangrijk. Zet op zijn minst een waaier aan en zorg dat de kamer in ieder geval vóór het film kijken al goed geventileerd is.

Verder is het goed om op te letten dat de kamer groot genoeg is voor;

 • voldoende zuurstof;
 • voldoende aantal zitplaatsen;
 • een gezonde afstand van het scherm;
 • het behouden van een aangename kamertemperatuur.

In geval van een beamer, dient deze ook ver genoeg van de muur te zijn verwijderd, om groot te kunnen projecteren.

Home Cinema stoelen of banken

Home Cinema stoelen

Zorg voor een lekkere bank of stoelen. Deze kun je letterlijk overal vandaan halen. We adviseren een bank of stoelen bij een lokale meubelzaak bij jou in de buurt te halen en daarbij goed te testen of deze lekker zitten.

In jouw thuisbios wil je een paar uur geconcentreerd blijven kijken en een goede bank of stoel maakt betreft de focus en comfort het verschil.

Home Cinema beamer of TV

Voor een echt bioscoopgevoel, adviseren we een Home Cinema beamer. In de bioscoop wordt er ook altijd gebruik gemaakt van een videoprojector en dat zet de sfeer. Natuurlijk kun je ook altijd voor een grote TV gaan.

Top 5 Home Cinema beamers

Dit zijn de door ons meest geschikt bevonden Home Cinema projectors.

 1. Optoma HD144X (1080p)
 2. Epson EH-TW7000 (4K)
 3. Optoma HD29H
 4. Acer H6810BD
 5. BenQ TH671ST

Lees hier meer over:

Plaats een goed geluidsysteem

thuisbios sound set

Thuisbios soundset

Wat is een thuisbios zonder goed geluid? Dit gezegd is surround een must. Daardoor hoor je geluid van alle kanten en dat versterkt de filmbeleving. Je hoort een helikopter overvliegen, of een auto achter je crashen: het maakt alles net wat intenser.

Wij adviseren minimaal 5 speakers en 1 subwoofer (5.1) aan te schaffen en als het budget toereikend is 7 speakers en 1 subwoofer (7.1). Je kunt deze sets het beste kopen op betrouwbare en bekende webshops als CoolBlue en Bol.com, i.v.m. levertijd, garantie en bedenktijd.

Surroundset plaatsen

Nadat je een geschikt geluidssysteem hebt gevonden voor je thuisbios, wil je de speakers goed op kunnen hangen. Bekijk in de kamer waar je ze gaat plaatsen. Belangrijk is dat je geluidsboxen, rechts achter, links achter, rechts voor en links voor en recht voor de zitplekken kunt plaatsen.

Home Cinema surround
Afb. bron: Amazon

Waar de subwoofer komt te staan is minder relevant, omdat deze het geluid weerkaatst op de grond. Zolang deze ergens vooraan staat en gericht is naar de zitplaatsen is het goed. Bij 7.1, plaats je ook nog speakers rechts en links van de zitplekken. Bij een kleine kamer adviseren wij om voor 5.1 te gaan. Als de speakers te dicht op elkaar staan, is het verschil tussen 5.1 en 7.1 nauwelijks merkbaar.

Media afspeelapparaat

Laptop als afspeelapparaat

Als laatste is het nu nog nodig om een media afspeelapparaat te hebben. Dit kan een laptop zijn die je met HDMI verbind aan de beamer. Dan kun je via Netflix, Disney+, Videoland, Pathé-thuis of andere videostreamingsdiensten film kijken. Het is wel belangrijk dat je laptop en beamer een HDMI aansluiting hebben.

Blu-ray speler als afspeelapparaat

Het is ook mogelijk, en dat raden wij voor de beste kwaliteit aan, om een blu-ray speler te kopen. Bij Blu-ray films is de kwaliteit een stuk beter dan bij een film van een videostreamingsdienst als Netflix. Het nadeel is wel, dat je de films apart moet kopen. Maar daar staat tegenover, dat je deze altijd kunt kijken zonder abonnement of dat de film verdwijnt, zoals dat bij Netflix wel eens gebeurt.

Zorg ervoor dat de blu-ray speler beschikt, indien je dit belangrijk vindt over:

 • 4K resolutie
 • 3D functionaliteit

Klaar voor de film

Nu je alles binnen hebt, kun je alles aansluiten en kan de filmbeleving beginnen. Mocht je niet in één keer alles kunnen betalen, dan kun je altijd je thuisbios, beetje bij beetje uitbreiden. Begin met een beamer en gebruik een geluidssysteem wat je nog hebt staan.

Uitbreiden naar luxer, comfortabeler, intenser en mooier kan altijd later.

Gerelateerd: